HOE ONS VERSTAND WERKT

HOE ONS VERSTAND WERKT


Veranderen is eenvoudig, maar niet gemakkelijk. Het is eenvoudig, want tegenwoordig kunnen we gemakkelijk op internet zoeken hoe we moeten veranderen, in iemands voetsporen treden en zijn/ haar stappen volgen om te veranderen.

Het is echter niet gemakkelijk, omdat wij, meer bepaald ons verstand, ons ervan weerhouden te veranderen. Hoe? Omdat de taak van ons verstand is om ons in onze comfortzone te houden voor zelfbescherming, zelfs als onze comfortzone slecht voor ons is.           Oval: COMFORT ZONE                                

De belangrijkste taak van ons verstand is om ons te beschermen tegen schade. Om dit te bereiken, moet het ons in onze comfortzone houden. Vanaf het moment dat we uit onze comfortzone komen, gaat er een alarm af en zal ons verstand er alles aan doen om ons zo snel mogelijk weer in onze comfortzone te krijgen.

Bijvoorbeeld:

Je hebt besloten om dit programma aan te gaan, waarin je 3x per week dient te sporten. De eerste week ben je gemotiveerd en span je je in om 3x per week te sporten. De week erop hou je je er misschien ook aan, maar tegen week 3 fluistert je verstand je boodschappen in zoals: "Sla vandaag maar over, want je bent moe, je hebt teveel spierpijn en echt geen zin. Wacht maar een week en ga dan weer door. Enzovoort."

Door hiernaar te luisteren, sport je, voor je het weet, helemaal niet meer.

Bepaalde hoeveelheden per week trainen was een doel dat je jezelf stelde in het midden van je comfortzone. In de eerste week begint je verstand te merken dat er een verandering gaande is, iets nieuws dat er niet eerder was en wat niet overeenkomt met de comfortzone waarin je zit.

Week twee of drie van flink 3x te sporten per week, verlaat je je comfortzone om naar je doelen te gaan (Comfortzone -> Je doelen). Het alarm gaat af en je verstand begint er alles aan te doen je terug in je comfortzone te krijgen met behulp van bovenvernoemde excuses (moe, pijn, geen zin, enzovoort).

Hetzelfde gebeurt ook aan de andere kant (Angsten <– Comfort Zone). Het moment dat je besloot om te gaan sporten, werd eveneens getriggerd door je verstand, omdat je uit je comfortzone naar je angsten ging, namelijk de angst om dik, ongezond, lui, enz. te zijn of te worden. Het alarm ging af en je verstand trok je terug in je comfortzone door je de volgende gedachten in te fluisteren: "Nu wordt je wel heel dik, je bent luier en luier aan het worden, dit is echt ongezond voor je, je hebt geen fut mee, hoe zie je er nu uit?, enzovoort". Zo krijgt je verstand je eveneens terug in je comfortzone aan de andere kant.


Hoe voorkom je dat je hersenen je terugtrekken in je comfortzone?

Verandering vraagt een ​​inspanning van jouw kant. Jij hebt besloten om deze reis aan te gaan om je doelen te bereiken. Om dit te laten gebeuren, moet je de innerlijke excuses en negatieve gedachten of gevoelens erbij nemen. Kortom, je moet controle hebben over je verstand dat je terug naar je comfortzone probeert te lokken. Naar dat wat voor je bekend is, namelijk niet 3x sporten per week.

Dit vereist consistentie en vooral een duidelijk inzicht van de veranderingen die je gaat doormaken en hoe je die veranderingen moet bekomen om je doelen te bereiken. 

Hoe langer je je aan dit programma houdt (consistentie), hoe meer controle je over je verstand zult krijgen. Je verstand zal erop beginnen te vertrouwen dat wat je aan het veranderen bent, goed is, omdat het alle voordelen van de veranderingen voor zichzelf en je lichaam zal ondervinden. Je verstand zal deze veranderingen als goed beginnen aanvoelen en na een bepaalde tijd eveneens als een routine die nu bij je comfortzone hoort.

Je verstand (dus jij) heeft ook een duidelijke inzicht nodig van de veranderingen die zullen plaatsvinden. Dit betekent dat jij en je verstand op voorhand moeten weten welke wijzigingen er doorgevoerd zullen worden en op welke manier, welke doelen je wilt bereiken, hoe en met welke resultaten. Als je verstand een inzicht krijgt in de resultaten, waarvoor deze veranderingen nodig zijn, zal het minder terughoudend zijn om je in je comfortzone te houden. Dit wordt zelfmotivatie genoemd.

Conclusie

Het is belangrijk dat je, voordat je aan dit programma begint, een goed idee hebt van wat het inhoudt en wat je zal moeten doen. Je moet dus weten wat je doet en waarom plus wat de resultaten zullen zijn. Zoniet, geef je op een bepaald punt in het programma op, omdat je verstand de controle terug zal nemen en je opnieuw in je oude comfortzone zal belanden.


"Je verstand is je instrument. Leer om zijn meester te zijn en niet zijn slaaf."



P.s. DOE DE TEST OPNIEUW (in het vorige gedeelte), als je er niet eerder voor slaagde om te bepalen of je er nu wel klaar voor bent!


Complete and Continue